Operativno delo

Poveljstvo

Poveljstvo PGD Braslovče je odgovorno za operativno delovanje društva, ki mora biti v skladu s predpisi. Sestavljajo ga poveljnik društva, namestnik poveljnika, eden ali dva podpoveljnika in pomočniki poveljnika za posamezna področja. Naloga članov poveljstva je, da skrbijo za operativne gasilce, opremo, vozni park, izobraževanje, usposabljanje in izvajanje operativnih nalog ter proučevanje vzrokov požarov in analiziranje dela gasilske enote pri intervencijah.

operativna funkcija član
Poveljnik PGD Daniel PANTNER, VGČ II. st.
Namestnik poveljnika PGD Andrej HRIBERNIK, VGČ II. st.
Podpoveljnik PGD Aleksander JELEN ,VGČ II. st.
Podpoveljnik PGD Damijan SORČAN ,GČ II. st.
Pomočnik poveljnika za prvo pomoč Urša STROJANŠEK, VG
Pomočnik poveljnika za radijske zveze Sebastijan PEHARDA, G
Pomočnik poveljnika naprav za zaščito dihal Andrej HRIBERNIK, VGČ II. st.
Glavni strojnik Gašper PANTNER, VG
Orodjar Damijan SORČAN, GČ II. st.
 

Operativni gasilec je (Zakon o gasilstvu):

oseba, ki poklicno ali prostovoljno opravlja operativne naloge gasilstva v formacijskih sestavah gasilskih enot, izpolnjuje predpisane psihofizične ter zdravstvene zahteve in je strokovno usposobljena za opravljanje teh nalog.

Izobraževanja

Poveljstvo skrbi za primerno usposobljenost članov v društvu, ki opravljajo naloge na strokovno-operativnem področju. Usposabljanja potekajo v skladu s sprejetimi učnimi programi in Posebnimi pravili gasilske službe prostovoljnih gasilcev. Poseben poudarek je na dopolnilnem usposabljanju, ki postaja osnovna oblika obnavljanja, pridobivanja in preverjanja gasilskega znanja. V skladu z veljavno zakonodajo mora biti sleherni gasilec usposobljen. Poudarek je na praktičnem usposabljanju, pri čemer je potrebno slediti tudi zagotavljanju psihofizičnih sposobnosti. Zato se v društvu trudimo, da je kader izobražen in usposobljen. Izobraževanja in usposabljanja po Pravilih gasilske službe so temeljna usposabljanja, dopolnilna usposabljanja, permanentna in obnovitvena.

Operativne vaje

Namen operativnih vaj je preizkus psihofizične in strokovne usposobljenosti operativnih gasilcev, s katerimi razpolaga društvo. So preventivni ukrepi, s katerimi se zagotavlja in vzdržuje stopnjo pripravljenosti operativnih gasilcev. Pri vajah se uporablja teoretično znanje pridobljeno na izobraževanjih, ki se prenaša v samo prakso. Hkrati se pri vajah obnavlja poznavanje gasilske tehnike in pravilna uporaba le te.

Praktične operativne vaje se pokažejo še kako koristne, kadar se predpostavi možen scenarij določene nezgode. Naj bo to gašenje požara, prometna nesreča, nesreča v naravi, razlitje goriva …

Znanje je namreč predpogoj za kvalitetno, profesionalno in predvsem varno opravljanje našega poslanstva in učinkovito rokovanje z gasilskim orodjem, reševalno opremo ter gasilko tehniko. Vsako leto se v mesecu požarne varnosti organizira vaja GPO, kjer sodelujejo vsa društva v občini.

Tekmovanja

Gasilska tekmovanja prostovoljnih gasilcev so opredeljena v Pravilih gasilske službe prostovoljnih gasilcev, podrobno pa so opisana v knjižici Pravila gasilskih in gasilskošportnih tekmovalnih disciplin.

Gasilska tekmovanja se organizirajo in izvajajo za preverjanje in pridobitev strokovne in fizične sposobnosti gasilcev, za preverjanje psihofizične in strokovne usposobljenosti operativnih gasilcev, za spoznavanje in utrjevanje medsebojnih odnosov ter izmenjavo izkušenj. Gasilska tekmovanja spadajo med strokovno in praktično izobraževanje gasilcev.

Tekmovanja so: društvena, meddruštvena, občinska, tekmovanja gasilskih zvez, regijska, državna, mednarodna, pokalno tekmovanje Gasilske zveze Slovenije in tekmovanja v počastitev dogodkov ali spomina na osebe, ki imajo izjemne zasluge za razvoj in napredek gasilstva.

PGD Braslovče tako organizira Tradicionalno tekmovanje s starimi ročnimi in motornimi brizgalnami ter Tradicionalno tekmovanje za pokal hmeljske kobule ter Memorial Žige Rožiča in Memorial Danijela Ribiča.

V društvu tako skrbimo za tekmovalne enote v kategorijah:

  • pionirke in pionirji,
  • mladinke in mladinci,
  • članice A in članice B,
  • člani A in člani B,
  • starejši gasilci.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Preberi več